Tietoa meistä

Tietoa meistä

BERETTA VUODESTA 1526 NYKYPÄIVÄÄN

Maailman vanhin teollinen perheyhtiö: viisitoista sukupolvea johtajia, jotka ovat onnistuneet ruokkimaan innovaatiota ja luomaan bisnesmallin, joka on ollut edellä aikaansa. Tämä on Beretta.

Kaikki saa alkunsa vuonna 1526. 3. lokakuuta Mastro Bartolomeo Beretta (1490 - 1565/68), kotoisin Gardonesta, myy 185 arkebuusin piippua Venetsian Arsenaalille, saaden maksuna 296 dukaattia. Berettan virallinen aloitus on raapustettu pienelle paperin palalle – kutsukaamme sitä laskuksi – joka löydettiin säilöttynä Venetsian pääkaupungin kansallisarkistosta. Siitä huolimatta, tieto siitä että Bartolomeo oli jo saavuttanut “Mastro” -arvonimen ja että hänen tuotteensa olivat Venetsian tasavallan valitsemia, antavat viitteitä Berettan aktiivisen toiminnan alkamisesta ainakin kaksi sukupolvea ennen häntä.

Niin sai alkunsa perheyhtiön toiminta, joka on jatkunut keskeytymättä aina tähän päivään saakka. Salaisuudet ja kyky keskittyä yksityiskohtiin siirtyivät isältä pojalle sukupolvien ajan. Bartolomeolta Jacopolle, Jacopolta hänen pojalleen Giovanninolle (1550 - 1577 jälkeen) ja pojanpojalle Giovan Antoniolle (1577 - 1649 jälkeen), ja niin edelleen, vuosisadasta toiseen. 1800-luvun alussa Pietro Antonio Beretta (1791-1853) kohtasi monia vaikeuksia vieraan vallan alaisuudessa, mutta matkusti siitä huolimatta ympäri Italiaa esittelemässä erinomaisia tuotteitaan ja keräämässä uusia tilauksia. Hän kehitti sileäpiippuisten haulikoiden ja pistooleiden valmistuksen huippuunsa ja rekisteröi yrityksen virallisen nimen, Fabbrica d’Armi Pietro Beretta.

Hänen poikansa Giuseppe (1840–1903) jatkoi isänsä väsymätöntä työtä ja onnistui luomaan yritykselle uusia kansainvälisiä kauppasuhteita yhä elinvoimaisemmilla ja kansainvälisemmillä markkinoilla vahvistamalla Italian parhaiden ulkomaisten tuotteiden vientiä ja jakelua. Itse Giuseppe Antonio päätti myöhemmin keskittyä huippulaatuisten ampuma-aseiden tuotantoon sekä uudistamaan konekantaa ja hankkimaan uusia teknisiä taitoja. Hän oli myös vastuussa uuden pääkonttorin rakentamisesta, joka toimii edelleen koko Beretta Groupin pääkonttorina.

1900-luvun alku on ratkaisevan tärkeä hetki yrityksen historiassa. Näinä vuosina Pietro Beretta (1870-1957) loi yrityksen käännekohdan ja astui modernin teollisuuden piiriin: Fabbrica d'Armi, joka sillä hetkellä työllisti 130 henkilöä, muutti ilmettään modernien tuotantotekniikoiden käyttöönoton ansiosta. Lukuisia mekanismeja, laitteita, koneita ja rakennustekniikoita patentoitiin, tehden Berettasta paitsi merkittävimmän asevalmistajan, myös yhden maailman moderneimmista ja tehokkaimmista yrityksistä. Työntekijöiden lukumäärä kasvoi 1 500 henkilöön. Älykäs, intuitiivinen ja karismaattinen Pietro esitteli moderneimmat koneistusjärjestelmät ja loi innovatiivisia tuotteita, kuten ensimmäisen puoliautomaattisen pistoolin, 9 mm Glisenti Model 1915:n, joka hyväksyttiin kuninkaallisen armeijan käyttöön. Hän suunnitteli myös yhden ensimmäisistä konekivääreistä, Model 1918:n, joka sai lempinimen "Automaattinen Musketti" ja myöhemmin kuuluisan Model 1938:n "MAB" (Berettan Automaattinen Musketti), joka otettiin käyttöön Italian armeijassa. Vuonna 1923 italialainen runoilija Gabriele D'Annunzio keksi moton "Dare in Brocca" (Osu maaliisi), joka näkyy kivisessä symbolissa, joka koostuu kolmesta nuolesta osumassa kolmeen ympyrään.

Merisodankäynnin maailmasta inspiraationsa saanut logo hakattiin kuvanveistäjä Marussigin toimesta pylvääseen, joka sijoitettiin ajotien keskelle. Logoa toistettiin myös yhdessä hänen autoistaan, lennolle Wienin yllä osallistuneessa lentokoneessa, sekä Schifamondon lasimaalauksissa. 20. joulukuuta 1949 lähtien se on ollut Berettan virallinen logo. Vuonna 1933 SO-sarjan suunnittelu saatiin päätökseen, jolloin syntyi ensimmäinen italialainen päällekkäispiippuinen haulikko metsästykseen ja urheiluammuntaan, joka pian nousi huippuluokan käsintehtyjen ylellisten haulikoiden maailmanlaajuiseksi vertailukohdaksi.

Pojat Giuseppe (1906-1993) ja Carlo (1908-1984) jatkoivat isänsä modernisointityötä kehittämällä yrityksen monikansallista luonnetta valloittamalla uusia markkinoita ja perustamalla liiketoiminta- ja valmistustoimintoja muihin maihin, kuten Amerikkaan. Markkinat myös palkitsivat välittömästi tämän rohkean vision. Noina aikoina luotiin tuotteita kuten BM59, jonka Italian armeija otti välittömästi käyttöön rynnäkkökiväärinä, sekä PM12-konepistooli. On mahdotonta olla mainitsematta 1950-luvun puolivälissä syntyneitä luomuksia, jotka olivat yli kahden vuosikymmenen ajan jokaisen metsästäjän vertailukohtia: Beretta S55 ja puoliautomaattinen A300 -haulikot. Vuonna 1975 Beretta valmisti 9 mm parabellum puoliautomaattipistoolin, Model 92:n, yhden historian menestyneimmistä käsiaseista, jota on tuotettu ja toimitettu jo lähes neljä miljoonaa kappaletta lukuisille asevoimille ja poliisivoimille ympäri maailmaa.

Beretta nykypäivänä

Saavumme nykypäivään. Yhtiötä jo neljännessätoista sukupolvessa johtava Cavalier (ritari) Ugo Gussalli Beretta luotsaa entistä voimakkaampaa laajentumisen jatkumoa, joka alkoi varhaisella 1900-luvulla. Viime vuosien menestystä edeltävät hänen kunnianhimoiset pyrkimyksensä: päätös perustaa toimipiste Yhdysvaltoihin, asealan päämarkkinoille. Ennakkoluuloton päätös johti vuonna 1985 92FS-pistoolin valintaan kaikkien Yhdysvaltain asevoimien viralliseksi käsiaseeksi: syntyi legenda, jolle ei näy loppua vielä tänäkään päivänä. Eikä siinä vielä kaikki: tarpeesta monipuolistaa tuotevalikoimaa aseiden rinnalle syntyi teknisten ja vapaa-ajan vaatteiden sekä tarvikkeiden tuoteryhmä. Vuonna 1995 Beretta päätti myös avata suoran myyntikanavan kuluttajille: ensimmäinen lippulaivamyymälä avattiin Madison Avenuelle New Yorkissa. Tämän jälkeen tulivat "Beretta-galleriat". Viime aikoina on avattu yhdeksän muuta myymälää Dallasissa, Memphisissä, Buenos Airesissa, Pariisissa, Lontoossa (Mayfairissa ja Harrodsissa), Moskovassa ja Milanossa.

Yhtiön johtoa on viime vuosina vahvistettu hänen poikansa Franco Gussalli Berettan toimesta: johtamistapa on yhä enemmän omistautunut uusille teknologioille, ja johto panostaa jatkuvasti innovaatioihin tarjotakseen huippulaatuisia tuotteita. Yhteydet taiteen ja luksustuotteiden maailmaan ovat muodostaneet Beretta 4.0 -liiketoimintamallin, jota kaikki ihailevat. Mutta salainen ainesosa on yhä tinkimättömän laadun tuotannossa, jonka Bartolomeo opetti viisi vuosisataa sitten. Tämä on kaiken taustalla oleva periaate, joka ohjaa sekä nykyistä 16. sukupolvea että tulevia sukupolvia.

Fabbrica d'Armi Pietro Beretta kuuluu Pietro Gussalli Berettan, Franco Gussalli Berettan veljen, johtamaan Beretta Holding -konserniin. Emoyhtiö perustettiin vuonna 1996 hallinnoimaan maailman vanhimman teollisen dynastian kehitystä ja strategista koordinointia. Sitoutumisensa ja maailmanlaajuisen visionsa ansiosta konserni voi nyt ylpeillä 1,5 miljardin euron liikevaihdolla ja yli 6 000 työntekijällä Euroopan jättiläisen Ruag Ammotecin hankinnan (elokuu 2022) myötä. Ruag Ammotec on johtava yritys pienten aseiden tuotannossa ja jakelussa. Konserniin kuuluvat myös Steiner, Sako-Tikka, Burris, Benelli, Franchi, Uberti, Stoeger, Chapuis, Holland&Holland ja Centanex.