Ratahaulikon valinta

Monelle haulikolla metsästävälle ratahaulikon hankkiminen tulee eteen siinä vaiheessa, kun radalla vietetään merkittävä osa ampumakaudesta. Ensimmäiseksi hankitaan tyypillisesti haulikko, jota voi käyttää sekä radalla, että joissain metsästysmuodoissa. Usein rata-ammunta vie kuitenkin mukanaan ja hetken päästä ampumaliivien selkämystä koristaa
numerolappu.


Tänä päivänä ampumaurheilu on lähempänä metsästystä kuin koskaan aiemmin. Perinteiset lajit, kuten skeet ja eri trap-lajit ovat selkeästi vähemmistössä ja suurin kasvu tapahtuu sporting-lajien parissa. Tähän ovat reagoineet myös asevalmistajat, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tehneet selkeitä painopistemuutoksia ratahaulikkovalikoimissaan. Sporting-lajit ovat nousseet kansainvälisesti olympialajeja suositummiksi.

Muutos sportingiin palvelee isossa mittakaavassa erinomaisesti haulikolla metsästäviä ja nykyaikaisia haulikkoammuntalajeja harrastavia. Tyypillisesti alkuvaiheen sporting-aseet olivat joko pidempipiippuisia skeet -haulikoita tai vaihtoehtoisesti trap -haulikoista muunnettuja. Molemmat tavat ovat puolivillaisia sporting-haulikkoa ajatellen. Ratahaulikkoa hankkivan kannattaa aivan ensimmäiseksi selvittää tarkkaan oma käyttötarpeensa. Jos haulikko tulee ainoastaan skeet- tai trap-lajeihin, voidaan valinta tehdä näiden erikoistarpeiden haulikoista. Jos taas haulikon käyttö tulee olemaan sporting -lajeissa, on syytä katsella sportereita ja sporting-haulikoita.

Ratahaulikoiden erot eri ampumaurheilulajien mukaan liittyvät piippujen pituuksiin, supistuksiin, tukin muotoiluun ja aseiden tasapainoon. Esimerkiksi trap-haulikoissa on piipun suussa lisäpainoa, kun taas sporting-haulikoissa piipun suun painotuksen halutaan olevan neutraali ja painopisteen halutaan olevan käsien välisellä alueella. Näennäisesti tasapainopiste voi olla sama aseen pituusakselilla, mutta tasapainojakauman erot määrittävät sopivuutta. Ratahaulikon mielekkyys ampumaurheilulajeissa ja ampumaharrastuksessa juontaa muutamista ratahaulikoille tyypillisistä piirteistä. Ratahaulikot ovat usein aavistuksen painavampia kuin metsästyshaulikot. Tämä parantaa ampumamukavuutta, sillä rekyyli ei muodostu tällöin ikäväksi ominaisuudeksi, eikä rekyyli muodostu hidastavaksi tekijäksi paikkolaukauksissa. Ratahaulikot eivät siis ole ampumisen ja kuljetettavuuden kompromisseja.

Ampumamukavuuden lisäksi lisäpaino helpottaa aseen painopisteen optimointia kulloiseenkin ampumaurheilulajiin sopivaksi. Ratahaulikoille onkin tyypillistä, että niiden lukkorungot eli baskyylit ovat hieman massiivisempia kuin metsästyshaulikoissa, sillä suurin hyöty lisäpainosta saadaan silloin, kun massaa lisätään haulikon keskialueelle. Ratahaulikoista löytyy eroja metsästyshaulikoihin myös niiden huollettavuuden osalta. On tavallista, että ratahaulikoissa on vaihdettavia sulun osia, joilla välykset saadaan pois mittavienkin laukausmäärien jälkeen. Samaisessa vaiheessa metsästyshaulikkoa voitaisiin pitää loppuun ammuttuna.

Berettan ratahaulikoiden tarjonta on laaja, mutta meikäläisittäin kolme mallia valikoimasta nousee esiin. Uusi 688 Performance on ensimmäistä ratahaulikkoa hankkiville takuulla mieluinen ase, jolla pääsee komeasti kiinni sporting-lajeihin. DT11 on lippulaivamalli ja se on esimerkiksi useiden edustusampujien valinta. Näiden välissä on Berettan ensimmäinen varsinaisesti sportingiin valmistettu asemalli, 694.

688, ensimmäinen ratahaulikko

Beretta 688 Performance on erinomainen yleishaulikko radalle, mutta suoriutuu myös metsällä

Beretta 688 Performance on aloittavan rata-ampujan näkökulmasta järkevä valinta ensimmäiseksi ratahaulikoksi. Se edustaa haulikkomaailmassa niin sanottua sporter -kategoriaa, eli se sopii yleishaulikoksi radalle ja moneen erilaiseen metsästysammunnan muotoon. Täten haulikolle on ratakäytön lisäksi myös selkeä metsästyksellinen käyttötarkoitus. Esimerkiksi kyyhkyjahdeissa sporterit ovat mitä mainioin vaihtoehto.

688 pitää sisällään ominaisuuksia, joilla ase saadaan sovitettua helposti ampujalle eli malli on saatavilla vain säädettävällä perällä. Tämä helpottaa alkua, eli haulikkoa ei tule hankittua vahingossa väärillä mitoilla alun tuntuman perusteella. Tyypillisistä aloitushaulikoista poiketen 688:sta löytyy myös säädettävä liipaisin, jolla liipaisimen etäisyys saadaan sopivaksi ampujalle. On muistettava, että pistoolikahvan ja liipaisinetäisyyden merkitys on paljon suurempi kuin mikä painoarvo asialle usein annetaan. Tämä sopivuus korostuu ampuvan käden otteessa ja esimerkiksi moni aseen nostoon liittyvä virhe olisi vältettävissä sillä, että sormea ei tarvitse kurotella liipaisimelle ja ampuvan käden asento olisi vakio laukauksesta toiseen.

694, sportingin yleistyökalu

Menestyksekkäästä Beretta 692 -sarjasta kehitetty 694 vie aktiivisen harrastajan jopa ammattilaistasolle saakka.

Beretta 694 on Berettan ensimmäinen erityisesti sporting-lajeihin valmistettu haulikko. Tässä mallissa on panostettu haulikon tasapainoon nimenomaisesti sporting-lajien vaatimusten mukaan, mutta myös kiekkojen erilaiset lentoradat ja niiden hahmottaminen on nostettu esiin poikkeukselliisella tavalla. Näkymää on avattu kaventamalla lukonkehyksen yläosaa ja myös tukkiin on tehty kavennukset vastaamaan lukonkehystä. Tällä tavoin näkökenttää on saatu avattua alaviistoon, joka helpottaa eri ampumakulmien hallintaa.

694 on haulikkona rakenteeltaan jo täysiverinen ratahaulikko. Esimerkiksi niissä tapauksissa, kun sulku on kulunut satojen tuhansien ammuttujen laukausten myötä, on mahdollista vaihtaa kuluneet osat uusiin ja sulku saadaan uutta vastaavaan kuntoon. Tällainen piirre erottaa vakavammat kisahaulikot aloitustason haulikoista.

DT11, valinta kilparadoille

Kun kilpaillaan kirkkaimmista mitaleista arvokisoissa, Beretta DT11 -sarjan haulikoista löytyy oikea väline.

DT11 on Berettan haulikoiden kisajyrä. Tästä haulikkomallista löytyy ominaisuuksia, jotka puoltavat sen paikkaa kansainvälisellä huipulla ja tekevät haulikosta varman valinnan niille, jotka eivät siedä kompromisseja. DT11:ssa on esimerkiksi pikairrotettava laukaisukoneisto, joka helpottaa huoltoa ja mahdollistaa varakoneiston käytön. DT11:ssa on myös kaikkein järein sulkumekanismi ja tilaa varmatoimisille ejektoreille.

DT11 painii jo siinä sarjassa haulikoita, joissa käyttäjät voivat valita eri ominaisuuksia laajemmasta valikoimasta. Vaihtoehdoiksi tulevat esimerkiksi korotetut tähtäinkiskot ja säädettävät osumapisteet, sekä koko joukko erilaisia tukkivaihtoehtoja. Esimerkiksi DT11 Black Pro -malli TSK -tukilla on nykyään varsin suosittu vaihtoehto mittatilaustyönä valmistetuille tukeille.

Piipunpituuksista

Ratahaulikon valinnassa yleisesti huomioitavia asioita asemallin lisäksi ovat aiottu käyttötarkoitus ja sopivuus pääasialliseen käyttötarkoitukseen ampujakohtaisesti. Tavallinen kysymys liittyy piippuparin pituuteen, jossa kannattaa huomioida harrastuksen painopisteet.

Perinteisesti piippujen pituudet ratahaulikoissa ovat noudattaneet yksinkertaista kaavaa. Skeet-haulikoissa on suosittu 28” / 710 mm piipunpituutta ja trap-haulikoissa 30” / 760 mm on ollut likimain standardi. Näitä piipunpituuksia nähdään edeleen näissä lajeissa.

Tänä päivänä 30” / 760 mm on tavanomainen piipunpituus ja tällä pituudella hoituu compak-sporting ja esimerkiksi SML:n metsästyshaulikko ja metsästystrap. Jos painopiste lajeissa on compak-sportingissa ja sportingissa, kannattaa piipunpituudeksi valita 32” / 810 mm, jolla ampumasuoritus helpottuu vaativammissa kohteissa. Pidempiä piipunpituuksia ei kannata kavahtaa, sillä nykyään piippujen teknologia on parantunut entisestä ja esimerkiksi 30” piiput eivät missään nimessä tee aseesta etupainoista.

Beretta 688 Performance

Beretta 688 Performance

Saatavilla keväällä 2025. Berettan huippu-uutuus aloitteleville ja laatutietoisille urheiluampujille.

Beretta 694

Beretta 694

Urheiluhaulikko aktiiviselle harrastajalle ja siitä eteenpäin

Beretta DT11

Beretta DT11

Berettan päällekkäispiippuinen kilpahaulikko DT11 takaa parhaan tuloksen, nopeimmat laukaukset ja täydellisen tasapainon.

Uutiset

Ratahaulikon valinta

Beretta lanseeraa 687 Silver Pigeon V:n

Berettan uusi aikakausi - BRX1